שבי פסיכולוגי

שימוש באוסף של טכניקת על מנת להכניס את ההכרה של אדם למצב של הסתרה בתוך הסתרה. כלומר הוא יוצר מציאות משלו ולא מודע למציאות האובייקטיבית. משמעות המילים משתנה והינה לא לפי המילון או המקובל. עובדות הופכות לפרשנות ואמונה בהם נתון למשא ומתן. מופק משחק פסיכולוגי מכור שבו המנצח הוא המנהיג ומקבל שליטה על התודעה של המשתתפים. יצירת עומס קוגנטיבי כגון שימוש בטכניקות ליצירת בלבול וקונפליקטים. וכגון העמסת המוח בהרבה מידע וחוויות. במצב כזה קל לשכנע אדם לקבל הצעה שלנו כפתרון עבורו וקשה לו לראות אפשרויות אחרות.

שכנוע בכפייה

שלושת הצעדים הבסיסיים של סינגר

  1. שלב הפשרת אישיות,  פגיעה ביציבות החוש של עצמך.  לא מודעים לשינויים הקטנים שמתרחשים לאט.  באמצעות שליטה בזמן והסביבה. יוצרים חוסר אונים,  פחד סמוי, תלות. מדכאים את הגישות וההתנהגות של הפרט.
  2. שלב שינוי,  פרשנות מחדש לעבר חיינו.  שינוי נקודת מבט על העולם.  קבלת גרסה חדשה למציאות וסיבתיות.
  3. שלב הקפאה מחדש,  הטמעת מערכת סגורה של לוגיקה.  אין מקום לביקורת או משוב אמיתי. יצירת תלות בקבוצה.  יצירת סוכן שניתן לשלוח למשימות או פעילות הקבוצה. 

רפורמת החשיבה

קריטריונים לפי ליפטון לזיהוי של קיום תוכנית לשינוי המחשבה. 

  1. שליטה בהתקשרויות,  כל מה שאדם רואה ושומע כולל אסוציאציות אישיות שלו.  שליטה על מה שנכנס או נקלט במוח מאפשר שליטה על המוח.
  2. מניפולציות רגשיות והתנהגותיות,  במסווה של פרקטיקות ואמונות
  3. הדרישה לטוהר או יושרה,  להתנהגות קונפורמית שנגזרת מאידיאולוגיה
  4. וידויים,  דיווחים, שיתופים.  אין זכות לפרטיות. סמל לכניעה עצמית בפני סמכות המנהיג. הפצצה של שאלות של עימות וביקורת עד שהאדם נשבר.
  5. הסכמה שהאידיאולוגיה קדושה ומושלמת, יש חזון לסדר את כל הקיום האנושי. אין מקום לגוון אפור. נועד לצמצם את השיפוטים והערכים שלנו לחוקים צרים של הקבוצה.
  6. אוצר מילים חדש שמהווה שפה טוטאלית ושלא יהיה צורך במחשבה.
  7. פירוש מחדש לניסיון העבר ולרגשות האדם.  ראיה רק דרך המשקפיים של הקבוצה.
  8. למי יש לגיטימציה לקיום. סיווג אלה שלא משתפים כנחותים או לא ראויים לכבוד.  זה יוצר תחושת עליונות ובידוד חברתי. יוצר קו למי מותר להתקיים. הקיים נועד להיות תלוי באמונה ובצייתנות.  כגון אני מאמין או מציית משמע אני מתואר כטוב. תחת השפעה זו דוחים זכות לקיום קשר משפחתי ולקיום מטרות אישיות קודמות.